marți, 19 august 2008

Indienii Sioux vor un stat independent in SUA

Cei mai viteji dintre amerindieni

Numele de Sioux – care inseamna dusman, sau serpisor – a fost dat indienilor Lakota de catre un trib rival. Extrem de combativi, ei au fost singurii care au produs o infrangere armatei americane. In 1868, colonistii le-au acordat un teritoriu, ce se intindea din Missouri pana in Muntii Negri ai Dakotei. Acest teritoriu nu a incetat sa fie amputat, fortandu-i pe indieni sa se multumeasca cu rezervatii mai mici. Curtea suprema americana a recunoscut ca indigenii Lakota au fost lezati si le-a acordat 122 milioane de dolari drept despagubire.
Indienii au respins decizia, fiindca nu prevedea returnarea teritoriilor. Demersurile separatiste ale indienilor Lakota au ca punct de plecare anul 1974, cand a mai fost data publicitatii "o declaratie de independenta". Potrivit liderului Russell Means, "a fost nevoie de 33 de ani pentru a se ajunge la "critici in masa" impotriva colonialismului.

http://www.adevarul.ro/articole/indienii-sioux-vor-un-stat-independent-in-sua/337607

2 comentarii:

  1. te-ai specializat pe indieni vad :)

    RăspundețiȘtergere
  2. tinuta/recuzita lor, a celor care vin aici este nord-americana iar cantecele ar fi conform vibratiilor internetului sud-americane (Peru).
    indiferent de care este realitatea, .. am simtit cu putere ca intr-o viata anterioara am fost bunicul lui Frankin Perez(solist Raza) :D))
    Da, pot spune ca sunt sub vraja cantecelor venite din acele parti ale lumii: fluier, flaut, nai, viori
    sublime, prodigioso, fabuloso

    RăspundețiȘtergere

Vă rog, pe cât posibil, să scrieţi în limba română, fără prescurtări de genul "k", "tz", "sh".